Blog De waarde(loosheid) van een creatief bestaan

De waarde(loosheid) van een creatief bestaan

Geloof jij in de waarde(loosheid) van een creatief bestaan en van kunst in je leven? Of denk jij: “Wat een onzin! Met kunst is geen droog brood te verdienen en dat freubel is niet aan mij besteed!”. Ik begrijp deze gedachte wel. Immers Nederland bestond niet, als we allemaal aan het schilderen waren gegaan. En toch…als creativiteit niet nodig was, onzin is, dan waren er ook geen innovatieve plannen om  Nederland te beschermen tegen het water.

De waarde(loosheid) van een creatief bestaan

Niet voor iedereen lijkt het een levensbehoefte te zijn, maar iedereen heeft wel de behoefte aan enige mate van creativiteit in zijn of haar leven. Zonder dat je het door hebt, maak je elke dag wel iets. Het kan zoiets iets simpels als het avondeten zijn. Je volgt een recept met een beetje eigen inbreng, dan heb je al iets nieuws gecreëerd. Of je maakt een snelle schets tijdens een wat saaie vergadering. Het kan ook een oplossing zijn voor een (ingewikkeld) probleem of een simpele maar heldere tekst om mensen iets duidelijk te maken.

Niets is namelijk zo leuk om zelf iets te creëren! Het is een samenkomst van talenten, die door een unieke binding van verschillende ideeën en inzichten ontstaat. Hierdoor inspireert een nieuwe vorm vaak weer tot weer andere creaties en plannen.

Dit is niet alleen weggelegd voor mensen met een specifiek talent. Nee, iedereen kan dit!

Ik ben niet creatief!

Veel kinderen stoppen met tekenen, knippen en plakken vlak na de basisschool. Daardoor denken deze kinderen, als ze volwassenen zijn, dat ze niet creatief zijn. Sterker nog, ze vermoeden zelfs dat creativiteit alleen weg is gelegd voor mensen die altijd creatief bleven.

Mensen die roepen dat ze niet creatief zijn, beperken zichzelf enorm! Daarom is het juist zo leuk om die mensen te laten ontdekken, dat ze echt wel wat met hun handen kunnen freubelen. Daar is echt enorme winst mee te behalen, letterlijk soms.

Het maakt je bewuster

Ja, enorme winsten kan je behalen en het maakt je bewuster van jezelf. Ook maakt het je bewust waar je mee zit, met wie je bent omgegaan en wat je hebt ervaren.  Tijdens dit freubelproces, of beter het creatieproces, neem je namelijk de tijd voor jezelf. Hierdoor verleg je de focus naar jezelf. Pure aandacht naar jezelf en dat zet iets bij je in werking!

Het ontspant en je verwerkt ook vele dagelijkse en meer intensere gebeurtenissen. Door dit proces gaat jouw rechterhersenhelft (die van het creëren) in samenspraak met je linkerhersenhelft (die van logisch beredeneren). Nieuwe verbindingen komen tot stand. Deze geven je weer nieuwe inzichten op iets wat je eerder niet zag, voelde of begreep. Een ander perspectief op een bepaalde situatie, geeft een nieuwe invalshoek. Je kan hierdoor zelfs een groter empatisch vermogen krijgen naar de ander toe.

Het is als een actieve meditatie

Daarom is tijd nemen, aandacht geven en focus brengen zo belangrijk. Het inspireert, ontspant en maakt je bewuster van waar jij je mee bezig houd.

Creatief bezig zijn kan je zien als een actieve meditatie. Inmiddels weet iedereen dat meditatie en even nergens (zover dat kan) aan denken, een positief effect heeft op elk mens. Deze wijze van meditatie geeft je gevoel meer ruimte, wordt jouw gemoed zachter en geeft het eye-openers.

Creativiteit doet wat met je

Als je eenmaal creativiteit in je leven hebt toegelaten, dan kan dit zomaar gebeuren:

 1. Je maakt je minder zorgen, doordat
  • je met iets leuks bezig bent;
  • het volle gevoel en de drukte in je hoofd verdwijnt;
  • de sleur naar de achtergrond verdwijnt;
  • gebeurtenissen worden verwerkt.
 2. Je maakt nieuwe verbindingen aan tussen verschillende gebieden in je hersenen, zodat
  • je zicht krijgt op oplossingen en in nieuwe mogelijkheden;
  • er een andere invalshoek ontstaat en meer empathie kan zijn;
  • losse gebeurtenissen opeens een geheel vormen en mogelijk een groter plaatje laten zien.
 3. Je krijgt nieuwe inspiratie en meer energie, waardoor
  • je gemotiveerd wordt om in beweging te komen en nieuwe stappen te zetten;
  • je tot nog meer en zelfs verbeterde creaties leidt;
  • jouw eigenwaarde verhoogd en zelfvertrouwen versterkt.

Krijg je dan een rustiger leven?

Neem jij regelmatig tijd om creatief bezig te zijn, kan er reuring ontstaan. Reuring in positieve zin, maar het kan ook een meer intensere tijd qua gevoeligheid inluiden. Je gaat steeds meer voelen en durf je ook steeds meer te voelen. Ook voel je dat je meer ruimte (plek en tijd) wilt hebben voor jouw eigenheid, capaciteiten en expressie van gevoelens. Daar liggen allemaal uitdagingen! Omdat niet iedereen in je omgeving gewend is dat je zoveel voelt, dit uit en plek inneemt.

Jouw gevoelsleven krijgt dus een boost. Dus merk je meer hogere ups en lagere downs in je leven. Heb geduld! Want juist door het creatieve proces, die actieve meditatie, ga je steeds gemakkelijker bewegen tussen die pieken en dalen.

Nee, het wordt dan niet opeens een rustig en wegsoezend bestaan. Je krijgt er het Leven voor terug met een hoofdletter. Een Leven met een fijnere flow! Je voelt steeds sterker waar je toe in staat bent, waarvoor je wilt gaan en staan! Dat is de kracht die je dan zeker gaat ontdekken! Het is jouw unieke Groeipad die je aan het bewandelen bent!

Het creatieve bestaan zit vol uitdagingen

Hoe meer jij door het creatieve proces je hart gaat volgen, komen meer uitdagingen op je pad. Uitdagingen om om te gaan met meningen, stugge vasthoudendheid en onbegrip van anderen. Het kan ook de uitdaging zijn om iets te doen, wat je eerder dacht niet te kunnen. De flow van inspiratie leidt je op weg naar een plek die je niet vantevoren kon weten. Soms denken we te weten waar iets naar toe gaat, maar mijn ervaring is, dat vaker iets totaal anders is! Puur omdat je dan nog onbewust bent van je eigen vermogen, die je steeds meer gaat ontdekken op weg naar die plek toe.

De waarde van een creatief bestaan

De meerwaarde zit niet in wat anderen vinden van je werk of dat je het perfecte plaatje hebt weten te creëren. Nee! De grootste toegevoegde waarde zit in jezelf! Dat jij jezelf de gelegenheid geeft om je gevoelens te uiten, om gebeurtenissen te verwerken en daar expressie aan durft te geven. Ook zit de waarde in het feit, dat jij steeds meer nieuwe verbindingen legt, unieke oplossingen aandraagt en geheel achter je product kan staan.

Last but not least je gaat steeds meer het Leven aan!

Echt waar! Jij bent creatief!

Ik geloof dat ieder mens een creatief wezen is op reis in een leven vol gevoel en ups en downs conform het ritme van het hart. Creatief zijn en daar tijd en ruimte voor maken, is zeker niet nutteloos. Als jij nog steeds denkt van wel, kijk dan even bij je bureau. Zie je die paperclip? Dat is typisch een schoolvoorbeeld van een vrije geest (en nog veel meer dan dat) die bewust een creatief leven er op na hield.