Blog Verandering

Verandering

Hoe ga jij om met verandering? Ik ben daar niet zo goed in… Herken je dat?

Na jaren van -vooral- klein onderhoud hebben we vorig jaar eindelijk besloten om te gaan verbouwen. Het werd hoog tijd dat ons huis werd aangepast aan ons leven van nu. Wij zijn door de jaren heen verandert, de kinderen groter, maar ons huis was nagenoeg hetzelfde gebleven. Gek eigenlijk. Natuurlijk wel eens een andere kleur of ander meubilair. Maar het grote geheel was nog hetzelfde. De scheve plank op de keuken die we in het begin wel zouden aanpassen, was nog steeds scheef. We keken er niet meer naar of we zagen het niet meer. Ineens zagen we het weer en irriteerde we ons aan alles. Het moest anders besloten we. Hoogste tijd voor verandering.

Plannen

Plannen voor de verbouwing werden gemaakt, alles naar de wensen van nu. De aannemer was op de hoogte en nog voordat we eindelijk konden beginnen was daar de lockdown. Ik thuis, kinderen thuis, geen aannemer, alles stond on hold. Maar we konden schuiven in de planning, gewoon nog even afwachten en daarna gaan we met frisse moed beginnen.

Nu zitten we er middenin, letterlijk. Lege woonkamer, overal stof en rommel. Gelukkig hebben de kinderen geen schoolstress en klagen ze alleen maar over de rommel en de herrie. Pubers vinden altijd wel iets om over te klagen.

Voor mij ligt het anders. Door corona zit ik opgesloten in mijn slaapkamer. Ik probeer te werken aan het kabouterbureau van mijn jongste. Iedere keer als ik me wel kan concentreren, wordt er geboord, getimmerd of moet ik even komen kijken. Simpelweg een ontbijtje maken wordt een ware expeditie, we zoeken elk dingetje wat we nodig hebben. Normaal heeft alles een vaste plek maar nu is die plek ergens anders. Hoeveel we ook stoffen en dweilen, alles is vies. Het is kamperen in je eigen huis, maar zelfs daar heeft alles wel een vaste plek. En zelfs dan lig ik niet elke avond om 20.00 uur in bed omdat daar de tv staat en dat de enige plek is waar ik lekker languit kan chillen.

Je hoort het, verandering is voor mij ingewikkeld. Loodgieters, elektriciens, schilders, stof en rommel in mijn huis, ook allemaal ingewikkeld en ik ben niet eens een opgeruimd type. Je zal maanden zo moeten zitten, hoe dan?

Lichtpuntjes

Een lichtpuntje in dit alles is mijn aannemer. Elke ochtend open ik mijn deur voor hem en geef hem koffie. Elke ochtend lopen we de actiepunten door die op zijn lijstje staan. Soms merkt hij op dat ik het spannend vind. Vervolgens komt hij met oplossingen en vraagt hij wat ik wil. En elke ochtend en middag sluit hij af met: “het komt allemaal goed”. Want als het niet goed komt, verft hij gewoon nog een keer het plafond, of stuukt hij nog een keer de muur, die hij net 2x geverfd had. Net zolang totdat het goed is.

Na zijn opbeurende woorden ben ik altijd weer blij. Ik zie de lichtpuntjes. Want het is niet ingewikkeld. Je kunt het nog een keer opnieuw doen, beter doen, anders doen, net zolang totdat het goed is. Het komt goed en het wordt prachtig!

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email